בוודאי כבר יצא לכם לשמוע לא פעם על המחסור ההולך וגדל במקורות לייצור אנרגיה.
בשיטות המסורתיות לייצור חשמל יש שתי בעיות:
אנחנו, צרכני החשמל, נדרשים למצוא פתרון לבעיה, אם במציאת מקורות אנרגיה חליפיים ואם במציאת דרכים חדשות לייצור חשמל.
בישראל, לצערנו, עיקר הפקת חשמל נעשית עדיין בשיטות המסורתיות והמזהמות. הצטרפו אלינו למסע קצר במדינות שונות ברחבי העולם, שבו נכיר כמה שיטות מפתיעות לייצור חשמל, שיטות שכבר נמצאות בשימוש, רק עדיין לא אצלנו:
במדינות שונות בעולם, בהן יש רכבות תחתיות, החלו לנצל החום הנפלט במערכת הרכבת התחתית. מסתבר שהוא מקור אנרגטי עצום!
לשם כך, החלו "לאסוף" את החום הנפלט מתחת לאדמה. הפרש הטמפרטורה העצום בין החום ה"נאסף" ובין הטמפרטורה החיצונית מומר לחשמל ולחימום. בלונדון, בשטוקלוהם ובפריז כבר נהנים מאות בתים מחשמל שיוצר בדרך הזו.
במדינות סקנדינביה מפיקים דלק מאלכוהול.
ומאיפה משיגים את האלכוהול? זהו אלכוהול לא חוקי, המוחרם על ידי הרשויות ובתהליך הפקתו לדלק מומר לביוגז (גז ביולוגי).
כל עוד יחרימו הרשויות אלכוהול לא חוקי, הן יוכלו לנצל את המשאב החופשי הזה להפקת חשמל. כבר כיום, אוטובוסים רבים ברחבי שבדיה נוסעים על דלק שהופק מאלכוהול.
אם נצליח לייצר חשמל מהפסולת המצטברת שלנו, זה יהיה מושלם, לא כן?
חשמל נקי הוא חשמל שהפקתו לא מייצרת פסולת חדשה. ואם אפשר להפיק חשמל מפסולת ישנה, הרי שתפסנו שתי ציפורים במכה!
כך הבינו ביפן, והחלו להשתמש בחיתולי מבוגרים ליצירת חשמל. ואיך זה קורה? מכונה מיוחדת, שמעקרת, מנקה ומייבשת את החיתולים, הופכת אותם לביו-מסה (חומר אורגני מרוכז) שממנו ניתן להפיק חשמל. כך, על כל קילוגרם אחד של חיתולים ממוחזרים, מתקבלות 5,000 קילו-קלוריות, או 6 קילוואט-שעה, כמות חשמל שמאפשרת לנורת פלורסנט ממוצעת לדלוק במשך 17 יום ברציפות. הספק מעולה עבור מאגר פסולת חסר שימוש.
הנה שיטת הפקת חשמל שדווקא כן נוסתה בארץ:
כאשר אנו דורכים על רצפת משרדים, מקומות בילוי ומכוני כושר (למשל), אנו יכולים לייצר אנרגיה. הוספת גבישים הנקראים פייזואלקטרים למרצפות תאפשר להן לייצר אנרגיה!
זה קורה על-ידי ניצול אנרגיית האנשים ההולכים על המרצפת, והפיכתה לאנרגיה חשמלית. בישראל, רכבת ישראל עבדה בשיתוף פעולה עם הטכניון וחברת Innowatech לשם ניסוי ליצירת אנרגיה כזו. 32 גבישים פייזואלקטריים הותקנו בתחנת רכבת במרכז הארץ ובעזרתם יוצר החשמל לאורות התחנה, לרמזור התנועה ולמנגנונים האחרים בתחנה.
עם העליה בחומציות מי האוקיאנוסים שלנו, אוכלוסיות המדוזות הולכת וגדלה. ניסיון למצות את החלבונים הכלואים במדוזות ליצירת תאי דלק נבחן כעת במסגרת מחקרים רבים, שחוקרים יצירת אנרגיה חליפית. תאי הדלק הללו מיועדים לשימוש במכשירי רפואה זעירים.
אל תשכחו את השיטות החשובות הבאות לייצור אנרגיה, הקיימות כבר שנים רבות.
האם אתם יודעים לנקוב בשמן?
חלק מהשיטות שסקרנו נשמעות מוזרות, ואחרות כבר מיושמות בחיינו, אף על פי שלפני שנים מועטות לא היינו חושבים שהן אפשריות.
כיצד נשמור על כדור הארץ יפה ונקי, מקום שנעים לחיות בו?
על-ידי חיפוש אחר שיטות נוספות, יצירתיות, שיאפשרו לנו לנצל מקורות אנרגיה חלופיים לשם יצירת אנרגיה, ושכנוע מקבלי ההחלטות שזו הדרך היחידה.