קצת על אבולוציה.

צ'ארלס דרווין, הציג את תורתו לפני כמאה וחמישים שנה, ועד ימינו ידוע בכינוי אבי תורת האבולוציה. דרווין חקר רבות את מיני בעלי החיים השונים, במקומות השונים בעולם.

התאוריה התיאולוגית בנוגע למוצא האדם, שהיתה נפוצה בימיו של דרווין טענה שיצור מסוים יסתגל לסביבתו בצורה מושלמת, ושהאל הוא שברא את העולם. 

תצפיותיו הרבות של דרווין, בהן חקר בעלי חיים שונים, את הדמיון והשוני בין בעלי חיים מאותו סוג באזורי המחיה השונים, וכן מאובנים רבים שמצא דרווין במהלך מסעותיו, הניעו אותו לחשוב שהתאוריה התאולוגית אינה נכונה. 

"השורד אינו החזק ביותר או החכם ביותר, אלא מי שמסתגל היטב לשינויים"

צ'ארלס דרווין, 1809-1882

על פי תגליותיו קבע דרווין שהמינים השונים שחיים על פני כדור הארץ התפתחו מאב קדמון משותף אחד במשך מיליארדי שנים, בתהליך שנקרא 'הברירה הטבעית'.

עוד טען דרווין ש-(1) האדם הוא נצר לאב קדמון מסוג קוף-אדם, ו-(2) שרק הפרטים המתאימים ביותר לסביבת מחייתם יצליחו להצמיח את הדור הבא של אותו המין, ובכך לשפר את כושר השרידות של המין שלהם.

מוצא המינים

דרווין פרסם את ספרו "מוצא המינים" בשנת 1859, ואת ספרו "מוצא האדם" בשנת 1871. שני ספריו אלו הציגו את עקרונות תורת האבולוציה כפי שניסח אותם באותה העת.

ספריו עוררו התנגדויות רבות, ועד היום קיימת בעולם מחלוקת עזרה בנוגע לנכונות תורת האבולוציה.

בשנת 1925, בצעד יוצא דופן, הואשם מורה במדינת טנסי שבארצות הברית על שהעז ללמד את תורת האבולוציה של דרווין בכיתתו.

עם זאת, תרומתו האדירה של דרווין למדע הביולוגיה ברורה ומוכרת, ודיוקנו מקשט את שטר עשר הלירות שטרלינג.

רבים משווים בין גילויו של דרווין לבין גילוייהם של קופרניקוס וגלילאו, 300 שנים קודם לדרווין. תורתם של קופרניקוס וגלילאו, גם היא, סתרה את התאוריה שרווחה בזמנם לגבי מרכזיות האדם ביקום. 

קופרניקוס ולאחריו גלילאו קבעו לראשונה שכדור הארץ אינו מרכז היקום, ואילו דרווין קבע לראשונה כי האדם אינו ייצור בעל חשיבות עליונה, אלא עוד בעל חיים מיני רבים, בעל חיים שמקורו מבעל חיים אחר – מהקוף. 

למה חשוב שנבין מהי האבולוציה?

כמה עדויות להשפעת האבולוציה על התפתחות בעלי חיים שונים (לחצו על שם בעל החיים לקריאה):

בעבר הרחוק צבעו של העש היה בהיר, וכיום צבעו כהה.

הצבע הכהה מאפשר לעש להסוות את עצמו בקלות וכך לאפשר לו לשרוד בסביבת חייו בהצלחה יותר מבלי להיות מותקף על ידי ציפורים.

פרפר הירח הכחול הוא דוגמה בה פעלה אבולוציה במהירות יחסית.

מין זה, שחי באיי סמואה, הותקף על ידי טפיל שהרג את הפרפרים הזכרים בלבד. אוכלוסית הפרפרים הפכה להיות לא מאוזנת, כשרק 1% מהאוכלוסיה נותרו זכרים, והיתר, 99%, נקבות.

בתוך עשרה דורות בלבד חזרה אוכלוסיית הפרפרים להיות כמעט מאוזנת (40% זכרים, 60% נקבות), כדי להבטיח את הישרדותו של המין, וזאת ללא שום התערבות חיצונית.

דב הקוטב נהנה משכבת פרווה כפולה, שמתחתיה שכבת שומן עבה.

דב הקוטב פיתח שכבות אלו לצורך הגנה מהקור והישרדות בתנאי הקור הקיצוניים שבקוטב הצפוני.

בנוסף, פרוותו הלבנה של דב הקוטב  (בשונה ממיני דובים אחרים אשר פרוותם חומה או שחורה) מאפשרת לו להסוות את עצמו בסביבת המחיה הלבנה, מה שמסייע לו בעת ציד.

מדוע פיתחו חלק מבני אדם צבע עור כהה ואחרים צבע עור בהיר?

מלנין הוא חומר אשר מפריש העור שלנו. המלנין בולע קרינה המסוכנת לנו ובכך מגן מפניה על רקמות הגוף.

חישבו לרגע – מה קורה לעורכם כשאתם משתזפים?

ככל שאדם נחשף יותר לאור השמש, כך מפריש העור יותר מלנין כדי להגביר את ההגנה מפני קרינת השמש. כך הופך העור לכהה יותר.

מסיבה זו בדיוק פיתחו בני האדם אשר חיים בסביבה שמשית עור כהה (עשיר במלנין). לעומתם, בני אדם אשר חיים באזורים מעוטי אור שמש אינם זקוקים להגנה מפני קרינה חזקה, ולכן עורם יהיה בהיר.

נקודה למחשבה

תורת האבולציה היכתה את העולם בתדהמה עם פרסומה. רק לאחר זמן היא זכתה להכרה כתאוריה נכונה, ועד היום נתקלת קהילת המדענים בהתנגדויות רבות לה.

דברו עם ילדיכם על האתגר שבלהציג דעה שונה מדעת הרוב, היזכרו ברבים וטובים לאורך ההיסטוריה שהביעו עמדה חדשה ומהפכנית (גלילאו, דרווין).

מה אתם הייתם עושים לו מצאתם תגליות חדשות במחקרכם, והסובבים אתכם היו אומרים לכם שאתם מדברים שטויות?